Saturday, October 22, 2022

Kudon lintukohokuviollisia lapasia

 https://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2021/10/kutomisohjeeni-kirjana.html

Kaupassa oli paksua villalankaa, joka sopii huovutukseenkin. Ostin sitä kaksi kerää, vaikka se oli kympin kerä, sillä ajattelin kutoa lintukohokuviolliset tuulenpitävät lapaset, enkä tiennyt, miten lsnka riittää. Kotona aloitin lapasta. Tiuhaan kutoen tuli mykkyräistä mutta löyhemmät silmukat olivat hyviä ja lanka kehuvaa tasaiselle työnjäljelle. Jollei tule tuulenpitäviä, niin pesussa kai voivat huovuttua tuulenpitäviksi. Lanka on pilkkuvärjätty, enkä oikein tiedä, millainen se on valmiina kudoksena. https://learntalents.blogspot.com/2017/10/knitting-tips.html ( mittens 61. and 62. ) 



" K27.   Knitted bird
(A bird figure on a knitted sock which is kept around my hand.)
 
"So: back loops as the background. Here then I knitted by the middlemost loop, one right and to the neighbouring spaces thread around the stick. Then I continued the tail: three right and the background back loops.
 Then I started the stomach: on one row next to the three right loops on their left side space I added one right loop. Then I knitted a row four right loops, next row added one to the same place (between the added and the three right loops), then knitted five right loops, then added one to the same place and one to the right side of the five right loops. Then I just knitted the bird: seven right and the background back loops.
 When the form of the bird seemed to demand so,I arched the stomach inwards: I knitted the two leftmost loops together in teh ordinarty way, so that the leftmost loop chain continued. On the next row I again knitted two loops together in teh left side, and on the right side I hid the other wing from sight behind the back: two rightmost loops topgether in the ordinary way. Then still one row I knitted tw loops together on the left side so that the neck become of birdlike thickness.
  Then I knitted one row of the neck: three right. On the second row I added next to the leftmost right loop one right loop to be the nose of the bird, which I on the next row knitted together with the leftmost right loop of the bird's head. Then I knitted three right for the head and on the next row knitted the three together so that the centermost was upmost (I lifted the loop with my fingers,moving the other loops from stick to stick). On the next row I knitted there one back loop and next to it on both sides thread around the stick so that the head would not lower there, but the thread was much too loose and so I got big holes above teh bird's head.
Which bird species would it be?"




Nää kuvat ei oo aina samalla tyylillä kuin miten oon kutonu, silmukat on erityylisiä. Nyt lisäksi resorin jälkeen kudoin kaksi kierrosta oikeita silmukoita ennen kuin aloitin linnun nurjan taustan, muttei kuvassa näy kuin resori ja nurjat. Mutta ehkä lapanen oli siitä rutussa, kun vaihtui oikeasta nurjaksi. Juuri oikeiden ja nurjien rivien tai sarakkeiden korkeuseroonhan kohokuvio perustuu. Lintukohokuvio perustuu sarakkeiden korkeuseroon ja siksi pyrstön päähän ja päälakeen pyritään saamaan mahdollisimman vähän silmukoita, eli tässä pyrstön alussa kaksi oikein ja seuraavalla kuerroksella myös viereisiin väleihin kolme oikeaa silmukkaa, ja siitä sitten jatketaan 5 oikein per kierros. 

Lapasesta näyttää tulevan tuulenpitävä, mutta se on liian nafti käteeni, etenkin 100% villaiseksi, joten tarttis antaa tai myydä ne pois, kunhan valmistuvat. Ehkä joululahjaksi jollekulle. 





Lintukohokuvio on kavennusvaiheessa. Silmukoita mahaan tai selkään lisätessä olisi edellisen kierroksen siltä kohden oltava tiukempi, jottei tule reikiä ja portaittaisuutta kuvion muotoon. Kaventaessa taas on edellusen kerroksen silmukouden oltava siltä kohden löysempiä.

Kohokuvion reunassa ei saa olla puikonvaihtoa vaan taustaa on oltava samalla puikolla ja lanka ei saa siltä kohden olla kamalan löysä. 


Tässä on 14 + 14 eli 28 silmukkaa, joista 8 alunperin taustaa, josta kaksi keskimmäistä linnun pyrstön alku ja loput linnusta väleijin lisättyjä silmukoita. Lintu siis kokonaan oikeilla silmukoilla, paitsi ehkä päälaen viimeinen silmukka, jota en ole vielä kutonut. 

Taitavat jäädä kavennus, peukalo ja päättely johonkin myöhempään päivään. Ja toinen lapanen, eli useampaan päivään tai kai iltaan. 

Kuvio on nätimpi noi levitettynä, ja prässäämättömän oulleana, niin etten oikein tiedä, kenelle lapaset sopisivat, kun väljä on lämpimämpi ja mukavampi kädessä.

Lapasia ei voi antaa ostajan kokeilla, sillä lähes kaikilla on käsivoiteita tottumuksestakin jo ja monella pöpöjä, eli postimyynti tai lahjoitus jonnekin. Villalapasta ei saisi käyttää kosteana eikä, jos kädet ovst kosteat  tai tulee allerginen reaktio kosteasta villasta.

23.10.2022

Savonlinnassa laatimiani kutomisohjeita, mm virheiden korjaamisen ohjeita, helppo ja hyvä villasukan kantapää, ym 

Lankoja on myynnissä erityyppisissä kaupoissa eri näkökulmalla kutomiseen. Minä olen ostanut lankani isosta ruokakaupasta. 




Aiemmin jo huomasin, että lapasen eka rivi eli pidempi varsi tulikin väärälle puolelle.

Mietin tässä, että haluaisivat vantaalaiset vanttuiden tekemisen ohjeita. Eikö vanttuu ole leveämpi lapanen, vähän kuin pussi tai kinnas? Jos on sama lanka, niin silmukoita tarvittaisiin ehkä puolet enemmän per kierros, mutta muuten sama kuin nämä liian nafteiksi jääneet. Ilman kohokuviota tulee väljempi ja käsittääkseni parempi, mutta pitipähän tuotakin kokeilla.

Tässä kavensin symmetrisesti yksi silmukka x4 per kierros. 

24.10.2022


Ihan pientä silmukkaa ei ole hyvä yrittää kutoa, sillä lanka menee siitä kireämmäksi ja silmukat solmumaisemmiksi, ja niin lanka ei enää villavana täytä kaikkia välejä. Parempi olisi kutoa jonkin verran isompaa silmukkaa niin että lanka villavana massana täyttää välit, ja kudoksen kuuluisi olla niin tiheää, että välit ovat pieniä. Vaatetta käyttäessä ei saisi venyttää kudosta, jottei sen läpi ala tihkua viileä ilma. 

Tuulenpitävyyden perusohje siis on, että ohuilla puikoilla paksusta villavasta langasta, kiristämättä lankaa nyöriksi, mutta aika pientä silmukkaa, jotta villa täyttää välit. Lanka saa olla myös keinokuituista, kunhan on villavan pehmeää eikä nyöri, ja kunhan lanka ei laske tuulta lävitseen. 

Ollakseen lämmin lapasen tarttis llla sekä tuulenpitävä että väljä, ja siinä olisi hyvä olla pitkä lämmin varsi, tietääkseni resorillinen eli 2oikein, 2nurjaa, 2o, 2n,... eli neljällä jaollinen määrä silmukoita on yleensä sopivin. Kuviot tuovat viileyden riskin. 




Nyt on eka lapanen päättelyä vaille valmis. Kudoin peukaloon kaksi silmukkaa kummaltakin sivulta, eli 5+ 2 + 5 + 2 silmukkaa. Valmiissa peukalossa sen juurella on ehkä pari reikää, eli jos haluaa ihan lämpöisen, niin siihen tarttis pujottaa langanpätkä. 

Tokaa lapasta en ajatellut heti perään aloittaa, kun en ole niin kutomistuulella, mutta yleensä nämä suunnitelmani eivät pidä. 

Tästä lapasesta vaikutti tulleen ihan lämmin, kenties jopa Kanadan eskimolle sopiva, mutten ole sitä ulkona kokeillut, vaan tuuletusikkunan alla vain. Voisokan nää lähettää Kanadaan, jos näistä tulee kunnolliset? Minulla oli koira, japaninpystykorva nimeltä Fuji-San Yummy Yukon eli Vala tai Vaapukka, mutten kyllä siltä kai mitään Kanadasta oppinut. Se vain sanoi, että Kanadassa ja etenkin Yukonissa on kamalan kylmä. 

Kun mietin eskimoja peukaloa kutoessani, minusta vaikutti siltä, että eskimolapsi kutoessaan varmistelee ja tekee siksi liian pientä sykyröä, mistä ei tule niin tasaisen yhtenäinen paksu pinta kuin tavallisesta löyhemmästä silmukasta, jos lanka on villavan oloinen. Mutta tämä lanka, millä nyt kudoin, on 100% villaa eli se ei lle yhtä kestävä esim hiihtäessä kuin Savonlinnassa ostamani 80% keinokuituinen paksu villavan oloinen liukuvärjätty lanka, joka on ollut lämmin ja ei näytä kuluneen näinä muutamana vuotena kauppareissuilla, mutta minulla on ollut käytössä kahdet lapaset samantapaisesta langasta. Mutta sekin hiertyi rikki villasukissa karhealla muovilattialla olikohan muutamassa kuukaudessa vai puolessa vuodessa. 

Onkohan toi niin, että espoolaiset langat sopivat kuitenkin juuri Espooseen eikä muualle.
 

25.10.2022   Liian nyörimäisen langan kierrettä voi kai purkaa niin että langasta tulee villavampi. Jotkut kai tekevät niin pyörittämällä lankakerää kytoessaan, kai leppoisasti jalalla vasua aina välillä pyörittäen. Mutta se on kiinni langasta. Langan tarvitsisi ainakin olla pitkäsäikeistä, jottei se katkea, kun kierteen purkaa. Mutta ainakin jotkin langat ovat villavia siellä, mistä esim langanpäästä kierre on purkautunut. 

Jos sen sijaan kutoo kuin verkkoa, mutta neulemaista eikä kalaverkkoa, niin sellaisen lapasen voi kai laittaa väljän tuulenpitävän rukkasen sisälle, niin se ainakin teoriassa on lämmin kuin untuvatakki. 
Tämä paksusta villalangasta kutomani tuulenpitävä lapanen vaikuttaa paksun huovan tapaan lämpimältä. Pestäessä se varmaankin tarttee lingota ( villavaatteelle linkousnopeus max 800 ), jotta se kuivuisi kohtuullisessa ajassa. 

Lapasten peukaloa kutoessani kudoin peukalon alun langanpään myöhemmillä kierroksilla kutomislangan mukana osaksi peukaloa, siis paksumpaa siltä kohden. Niin jos lapasia käyttäessä kassin olalle nostaessa tms jää lapanen peukalosta kiinni, niin se pysyy silloin paremmin ehjänä. 
Peukalo on aloitettava alarinteestä ja alareunasta, jotta siitä tulisi oikeaan suuntaan vino. Jos peukalln viereen jää reikiä, ne kannattaa paikata peukalon huippuun jääneellä pitkällä langanpäällä samalla, kun päättelee peukalon, niin ei tarvita irrallista langanpätkää, joka sitten joskus irtoaisi ja katoaisi. 


28.10.2022



Jonain päivänä aloitin toista lapasta. Sain kudottua sentin tai kaksi, mutta sitten väsähdin ja jälkikäteen mietin, pitäisikö tuo alku purkaa. Tänään taas jaksoin kutoa ja sain kudottua linnun pyrstöäkin vähän matkaa, mutta sitten taas väsähdin ja ajattelin kutoa lapasta huomenna. 

29.10.2022   



Lintukuvio on valmis. Vielä kavennus ja peukalo.


Tää on siis vasemman käden lapanen, eli linnun vatsa ja nokka ovat oikealla. 


30.10.2022
Kavensin tänään lapasen kärjen, vielä on päättelemättä.



Peukaloa varten tarttee aloittaa toinen lankakerä.




Päättelyä vaille valmiit. Peukaloa päätellessä tarttee tarkistaa, onko sen sivuilla rekiä, ja tilkitä ne. 

Valmiit! Ajattelin laitta ne myyntiin siltä varalta, että joku haluaa juuri tällaiset. Muuten ei ole niin kiire päättää, joko itselleni tai lämpimäksi vaatteeksi jollekulle muulle. 




Eivät nämä olleet yhtään vaikeat kutoa, mutta Savonlinnassa, missä asuessani vasta opin kutomaan ok kunnollista, olin kiinnostunut maalaamisesta ja niin näkövinkkeli oli lähes koko ajan herkän kuulosteleva, että tällaista vai tuollaista ja minkätunnelmaista mikin, mm kjnkin silmukan eri vaiheet, kun minulle tuppaa tulemaan kamalasti vaikutteita muilta, jotka kaikki tai lähes kaikki kutovat ihan erilaisia silmukoita kukn mitä minä olen tekemässä, nikn että koko ajan tarttee justeerata hyvänkokoisiin simmukkoihin päin ja että häiriöistä huolimatta osaisi olennaiset kohdat tehdä oikein, esim kuvion kohdat, peukalon paikan, jne. Ja mitä ei saa tehdä, on että pitää kureällä lankaa kutoessaan. Lusäksi on olennaista, ettei langasta tuule läoi yhtään vaikka langan kuerrettä purkaisi niin, että lanka leviää paksummaksi. 
On olennaista, että kutoo paksusta langasta. Nämä, mistä olen tuulenpitävää kutonut, ovat K-CityMarketin joskus, kai syksyisin, myymiä paksuja lankoja. Tavallusesta sukkalangasta tarttee tehdä ainakin nelinkertainen määrä silmukoita eikä kudos ole tuulenpitävää. Tavallinen sukkalanka on kai tarkoitettu lähetettäväksi Helsingin Villasukkatehtaaseen, jotta kutomakoneella kutoisivat sellaiset sukat kuin haluatte, mm raidat saa kuulemma valita. 

19.11.2022   Kokeilin lapasia ulkona, kun oli pari astetta pakkasta ja tuuli. Olivat ihsn tuulenpitävät ja kädet lämpimät kuin sisätiloissa, mutta lapanen ei tuota lämpöä eli käden tarttee tuottaa edes vähän lämpöä, jotta lapaset olisivat lämpimät, ja käsi ei saa olla yhtään kostea tai tulee iho-ongelmia villasta. 

2.12.2022   Tuulenpitävän kutominen : Paksusta langasta ohuilla puikoilla. Aika pientä silmukkaa mutta villavasti,
 ei lankaa kiristäen eikä niin tiheää, että tulee solmuja ja niiden väliin rakoja.

3.12.2022   " 68. Tuollanen kudottu tiainen tai tilhi vai mikä olisi
Reikien tekeminen koristeiksi oli hepreaa ja sitä paitsi kotimaiset linnut ovat osuvampi valinta.
Eli nurjia silmukoita taustalle.Tässä kudoin sitten jonkun kerroksen keskimmäisen silmukan luona: viereisiin väleihin langankierrot ja itse silmukka oikein, tausta siis nurjaa. Sitten jatkoinpyrstöä: keskellä kolme oikein ja tausta nurjaa.
Sitten aloitin mahan:yhdelläkerroksella kolmenoikean vasemmanpuoleiselle reunalle silmukoiden väliin ykis oikein. Pari kerrosta myöhemmin lisäsin samaan kohtaan, siis neljästä oikeasta kahden vasemmanåuoleisen väliin yhden oikean silmukan. Sitten taas kahden klerroksen jälkeen aloitin selkää ja jatkoin mahaa: kolmen oikean oikealle puolen väliin yksi oikein, ja kolmen oikean vasemmalle puolen,minne ennenkin lisätty, nyt taas yksi oikein. Sitten vain kudoin lintua: seitsemän oikein keskellä ja tausrta nurjaa.
Lintumaisen muodon niin vaatiessa kaarsin mahaa sisäänpäin: kudoin kaksi vasemmanpuoleista oikeaa silmukaa yhteen ihan tavallisella tavalla niin, että vasemmanpuoleinen silmukkajono jatkui.  Seuraavalla kerroksella kavensin taas samasta kohden samaan tapaan, ja lisäksi vastakkaisen puolen siiven selän taa oikeasta reunasta kutomalla kaksi silmukkaa tavalliseen tapaan yhteen. Ja sitten vielä yhdellä kerroksella kavensin mahaakunnes kaula oli lintumaisen paksuinen.
Sitten kudoin kaulaa yhden kerroksen: kolmeoikein. Toisella kerroksella lisäsin vasemmanpuoleisen oikean silmukan viereen yhden opikein nokaksi, minkä seuraavalla kerroksella kudoin yhteen viereisen pään silmukan kanssa. Sitten kudoin kolme oikein päätä ja kavensin seuraavalla kerroksella kolme silmukkaa yhteen kutoen, minkä jälkeen seuraavalla kerroksella nurja silmukka siihen ja sen viereisiin väleihin langankierrot, jottei menisi kuopalle päälaki. Mutta langankierroista tuli liian väljät ja siksi isot reiät niiden kohdalle.
Tiainen vai tilhikö tuo nty sitten olisi? "   https://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2016/12/neulomisesta.html 

Nää laatimani kutomisohjeet on tosiaan sanalla "kutoo". Neulomisesta ei tunnu tulevan kuin pahaa mieltä. Kutomisessa huomio on syntyvässä kudoksessa ja miten sitä saadaan aikaan, neulomisessa taas huomio on puikoissa ja puikoilla pistelemisen kanssa rimmaavassa puikoilla tekemisessä. Onkohan neulominen sanana tullut mukaan kutomakoneiden rakentelun aikaan, mm tavallisten ohuiden sukkien kutomakoneiden ja nylonsukkahousujen. 

Lapasesta, joka ei pidä tuulta, saa lämpimän laittamalla sdn väljän nahkarukkasen tai väljän kangasrukkasen sisälle. Tai ompelemalla siihen tuulenpitävän lämpimän vuorin, siis ommeltu kangaslapanen sen sisälle. Kaupasta ostetut toppakäsineet ovat usein lämpimiä eivätkä kai ole sen kalliimpia kuin langat lapasiin. 

4.12.2022   Jollei neulominen eikä kutominen suju, niin miten olisi virkkaaminen? Joillekin virkkaaminen sopii parhaiten, mutten itse sitä osaa. Jotkut virkkaavat ainakin ihan hyviä tossuja. 

No comments:

Post a Comment

Internetin engl. tonttuopiston nettisivut

Opiskele omaan tahtiisi Internetin tonttuopistossa, missä vain, vaikka kotonasi. Aloita opintosi jo tänään, tai milloin sinulle sopii. Opisk...