Monday, October 31, 2022

Paita ilman kaavoja

 Ks. Learntalents.blogspot.com blogin kolmas kirjoitus 

Jollei ole kaavoja paitaan tai haluaa toisenlaisen, on helpointa käyttää vanhaa samantapaista paitaansa kaavoina, ja kenties tehdä vähän tyylutellen siihen suuntaan kuin haluaa. Olennaista on kiinnittää huomiota siihen kankaaseen, josta paidan aikoo lmmella. Lakanakankaasta ei voi ommella paitaa edes harjoituksen vuoksi, sillä se on erioloinen kangas, ja niinpä jos haluaa harkoitella, siitä on lmmeltava kiva tyynyliina tai pussilakana. On olennaista, onko kangas ilmavasti laskeutuva kesäpaitaan sopiva vai lämmin paksu joustava kangas. Katsele kangasta, kokeile sen tuntua, selvitä myös, miten päin sen pitäisi llla, mieti, millainen mielikuva sinulle syntyy, että millaiseen vaatteeseen tuo kangas olisi sopiva, ja koeta sopeutua ajatukseen, että siitä kankaasta saisi juuri sellaisen eikä mitä tahansa haluamaasi, ainakaan ollenkaan yhtä hyvin. Kokeile myös peilkn edessä, millainen pituus, väljyys ym piirteet olisivat sopivat. 

Jollei sknulla ole vanhaa paitaa malliksi, ompele ensin putki, sitten siihen hihanaukot ja olkien päältä loivasti viistoon ( jos ompelet öiian viistoon, niskan luo tulee rytty ) pääntielle paljon tilaa jättäen. Kokeile peilin edessä ja päätä, halyatko sivulinjaan kavennusta vyötärön kohdalle tms, ja minkä muotoinen pääntie olisi sopiva. Ompele ne. Ompele sitten kaksi sopivanlevyistä ( kankaasta kokeillen ) kenties kapenevaa putkea hijoiksi, ompele hihat kiinni T-malliseksi paidaksi, kokeile ja päätä jihojen pituus. Huolittele reunat. Näin saa esim olkapäät peittävän hihattoman kesäpaidan ilmavasti laskeutuvasta kankaasta, yöpuvunpaidan yöpukukankaadta ja collegepaidan tai fleecepaidan. 



No comments:

Post a Comment

Internetin engl. tonttuopiston nettisivut

Opiskele omaan tahtiisi Internetin tonttuopistossa, missä vain, vaikka kotonasi. Aloita opintosi jo tänään, tai milloin sinulle sopii. Opisk...